Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050? Lees verder!

Food imports 2002-2016

Africa: Food imports 2002-2016

Met het publiceren van de Voedselzaak (27 januari, in de krant en online) is de Volkskrant een belangrijke discussie begonnen: Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050? Er is ook gebruik gemaakt van onderzoek dat door het Afrika-Studiecentrum Leiden (ASCL) al vele jaren wordt gedaan, en het ASCL hoopt verder bij te gaan dragen aan de discussie. Voor wie nu al wil weten wat er zoal voorhanden is geef ik een aantal bronnen:

In 2012 publiceerde het ASCL een themakaart die de landbouwproductie in Afrika in 1961 en 2009 vergelijkt. Uit dat overzicht wordt duidelijk dat Afrika in 2009 in staat was haar enorm gestegen bevolkingsaantallen beter te voeden dan in 1961. Wat niet wegneemt dat de toegang tot dat voedsel erg ongelijk is verdeeld, dat veel voedsel inmiddels wordt geëxporteerd en/of als voer wordt gebruikt in de mondiale (en ook Afrikaanse) veeteelt, en dat een kwart van de Afrikaanse bevolking nog steeds ondervoed is.

In 2017 publiceerden we een themakaart over de economische ontwikkeling in Afrika tussen 2001 en 2016 met op de achterkant allerlei gegevens over de ontwikkeling van de voedselimporten tussen 2001 en 2016 en waar die importen vandaan zijn gekomen (zie illustratie). Er wordt gewezen op het geopolitieke feit dat niet langer de Verenigde Staten maar Rusland de grootste exporteur is van voedsel naar Afrika. Er staat ook een kaartje bij (voor 2010) van de landen met de grootste voedseltekorten uit eigen productie.

In het Volkskrant-artikel Waar blijft de Afrikaanse landbouwrevolutie wordt ook verwezen naar een studie waarbij de landbouwontwikkeling in Zuidoost-Azië werd vergeleken met die in Afrika. Dat onderzoek is gedaan door het Afrika-Studiecentrum Leiden in samenwerking met het KITLV en het Leiden University Institute for Area Studies LIAS. Het onderzoek is in het Nederlands en in het Engels te lezen.

Naast deze publieksgerichte uitgaven heeft het ASCL ook wetenschappelijke publicaties geïnitieerd. De vergelijkende studie Afrika-Azië verscheen als Asian Tigers, African Lions (Brill, 2013) en is inmiddels  openbaar toegankelijk. Datzelfde geldt voor een andere Brill uitgave uit 2014, Digging Deeper, over Afrika’s landbouw- en voedselontwikkeling.

Voor het Food and Business Knowledge Platform deed het ASCL (met LEI Wageningen en met ECDPM in Maastricht) in 2016 een studie naar de vooruitzichten voor regionale integratie in West-Afrika en de gevolgen daarvan voor de voedselzekerheid in die regio. En ook het Kennisplatform INCLUDE stimuleert het debat over voedselzekerheid als onderdeel van inclusieve ontwikkeling in Afrika.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s